Rijstballetjes met umeboshi (Japanse pruim)

Deze rijstballetjes zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook nog eens verrukkelijk. Of je nu een hartige snack bij de borrel, een representatief diner of een snelle lunch wilt maken: hier kan iedereen op ieder moment van de dag van genieten.

Dit is gemakkelijker dan sushi!

Ja, je rolt de rijst ook, maar dit kan iedereen. Hier hoef je geen sushi skills voor te hebben. Wat je wel nodig hebt, is huishoudfolie. Gebruik je de radijsjes, dan kun je de balletjes die je in het folie gedraaid hebt het beste een paar minuutjes laten rusten. Zo vormen de radijsjes zich naar de rijst.

Weet je wat ook lekker is?

Rol de balletjes in furikake! Geen gedoe met folie, wél een heerlijk balletje. Verder kun je natuurlijk hele dunne plakjes komkommer gebruiken, een garnaal of plakje vis, of sesamzaad. Daarna dip je ze heerlijk in shoyu of tamari en/of wasabi. Gebruik je fantasie!

Hoe maak je het?

  1. Kook de sushirijst in 15-20 minuten gaar. Giet af. Roer er voorzichtig sushi-vinegar en mirin doorheen. Laat afkoelen.
  2. Verwijder de pitten van de umeboshi, snijd ze in stukjes en roer ze door de rijst. Draai balletjes van de rijst (3-4 cm).
  3. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Knip of snijd de norivellen in 12 rondjes (of een andere leuke vorm) van 4 cm.
  4. Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht. Leg de radijsjes in een ‘oneindige’ cirkel op het folie. Leg hier de noricirkel op en dan het rijstballetje.
  5. Pak de punten van het folie en draai het folie zo dicht mogelijk bij de rijst dicht, zodat alles strak staat en je een mooi rond balletje hebt. Laat even rusten, zodat de radijsjes zich vormen naar de rijst. Verwijder dan het folie. Maak het balletje evt. af met een mini-ster of -rondje van nori.
  6. Snijd de avocado in dunne plakjes. Leg 3 reepjes avocado over elkaar op het folie, vervolgens 1 of 2 plakjes sushi gember en dan het balletje. Draai er met het folie weer een geheel van. Top af met furikake. Herhaal tot de rijst op is.
  7. Dien de balletjes op door ze op mungbonenschips te leggen en dip voor het serveren in tamari.

Wat heb je nodig?

ca. 12 balletjes

200 g sushirijst


3 el sushi-azijn (genmai su)


3 el mirin


3 st. umeboshi


6-8 radijsjes


1 vel sushi nori


3 tl furikake


1/2 avocado


6-10 plakjes sushi gember


tamari naar smaak


12 st. mungbonenchips

 

Benodigdheden

huishoudfolie

 

Bestel alle ingrediënten >

Afhalen bij Van Wonderen

Plaats een reactie

Dit bericht heeft nog geen reacties. Plaats jij de eerste reactie?

Verberg reacties.
FollowFb.Ins.
...

Deze website werkt in moderne browsers zoals Google Chrome en Mozilla Firefox.

Please upgrade today!